Kako kladionica zaradjuje?

09/08/2016

Kako kladionica zaradjuje?

bukmejkeri sta su to

Ako ste mislili da kladionica zaradjuje tako sto se kladi protiv Vas, varate se!

Kladionica zaradjuje na “marginama” , odnosno angazovanjem bukmejkera (opis termina u naslovu ispod) koji prvenstveno odredjivanjem kvota za dogadjaj,a zatim i osobnim znanjem i matematicko/logickim proracunima uplata na odredjeni dogadjaj povecava verovatnocu za ostvarivanje profita.
Pravljenje kvote, u kladionicarskom zargonu, odnosi se na polaganje opklada na krajnji rezultat meca.

Šta su to bukmejkeri i koja je njihova uloga?

Bukmejkeri su radnici kladionica sa osnovnom namenom da prave kvote bazirane na kombinaciji statistickih verovatnoca i javnog misljenja sa ciljem da sto blize predstave sansu za svaki ishod, plus marginu koju smo vec spomenuli u ovom tekstu.

*Uloga bukmejkera je slicna ulozi brokera na berzi. 
Bukmejkeri prihvataju novac od vise ljudi na razlicite ishode i nakon zavrsetka meca isplacuju dobitnike. Kao “zahvalnost” za uslugu, dobijaju proviziju (marginu) i njihov cilj jeste da naprave sto veci profit sebi, odnosno kladionici.

Matematika pravljenja kvota

Uzimanje u obzir svih promenjivih na nekom dogadjaju uopste nije lak zadatak. Za svaki mec se uzimaju u obzir forma ekipe, povrede kljucnih igraca, sudija, uticaj publike itd. Razmatranjem svih promenljivih, prvo se izracunavaju stvarne sanse za ishod, a tek onda cena margine.

Ispod je primer kvota za mec Lester Sitija i Norica

Leicester City (1.531) – 65.32%
Draw                  (6.810) – 14.68%
Norwich           (4.540) – 22.03%

bukmejkeri

Ako saberete procente, primeticete da je rezultat 102.3%, sto znaci da bukmejker ima profitnu marginu od 2.3%, pretpostavljajuci ujednacenu uplatu na svaki ishod.

Mec moze biti procenjen bilo gde u opsegu od 101-120% u zavisnosti od trzista i kladionicarskog interesovanja. Na primer, mecevi Premier Lige su uglavnom procenjeni na oko 104% prema izvorima  sajta “Oddsportal”.
Svi iskusni kladionicari gledaju da maksimalno vrate ulozeni novac tako sto ce “napraviti” najvecu mogucu kvotu. Sto je veca margina bukmejkera, i sto losije kvote nude, toliko margine mogu da uticu na dugorocno profitiranje kladionicara.
Jako je bitno da znate vezu margina koje postavljaju bukmejkeri i kvota koje oni nude. Ako ponude marginu vecu od 104%, na popularna “trzista” kao sto je Premier Liga, bolje je da potrazite bukmejkera sa nizom marginom. Za manje popularne lige, 110% ili vise je normalna margina.

Kontinualno menjanje kvota

Za razliku od kladionicara, koji pokusavaju da predvide ishod meca kako bi zaradili novac, bukmejkeri se ne kockaju. Njihov cilj je da budu sigurni da kvote koje daju na ishod meca budu “ispracene” proporcionalno (obicno poznato kao “balansiranje knjiga”), tako da ostvare profit nezavisno od toga kakav je ishod meca.
Jednom kada su kvote objavljenje, “trgovci” pazljivo prate kretanje uplata i kako su one raspodeljene na razlicite ishode. Ako se opklade postavljaju prema njihovim proracunima, kvote ostaju stabilne. Ukoliko, ipak, neproporcijalno velika suma novca dospe na jednu opkladu, kvote ce biti preracunate.
Uzmimo za primer mec Lestera i Norica od ranije i pretpostavimo da je 100 kladionicara ulozilo po jedan euro sledecom raspodelom:

Leicester City 1.531 75%
Draw 6.810 10%
Norwich City 4.540 15%
Kvote Raspodela kvota

Ako Lester pobedi, bukmejkeri ce sakupiti 100e, ali ce morati da isplate 75e*1.531 = 114.825e. U ovom slucaju softver koji koriste ce poceti da prikazuje gubitak i kvote ce biti preuredjene.
Ovo preuredjivanje je konstantno i izvode ga sve bukmejkeri u pokusaju da odrze svoje knjige izbalansiranim. To predstavlja kontinualno menjanje kvota koje omogucava arbitrazno kladjenje, metod, takodje poznat kao “siguran dobitak bukmejkera”.