Sta je to “hendikep”?

09/08/2016

HENDIKEP

U fudbalu kao i u ostalim sportovima postoji vidljiva razlika u kvalitetu protivnickih timova; velicina te razlike zavisi od niza slozenih uticaja pocevši od istorijske dominacije i finansijske potpore, pa sve do trenutnih faktora kakvi su prednost domaceg terena, povreda ili suspenzija igraca. Sportsko kladjenje tumaci ove faktore i prikazuje ih kao sanse za uspeh svakog tima, prikazane u formi kvota.


Tamo gde je razlika u kvalitetu znacajno izrazenija, kvota na favorita ce biti toliko mala da omogucava samo minimalan dobitak, samim tim i manje interesovanje kladionicara. Da bi otklonili predrasude o sposobnostima, i da bi omogucili izbalansiranije i primamljivije kvote, bukmejkeri nude nesto sto je poznato kao HENDIKEP. U slucaju fudbala, hendikep poravnava sanse dva tima tako sto, doslovno, dodaje ili oduzima gol svakoj strani. Ovo kladionicaru daje vecu kvotu u odnosu na tradicionalno kladjenje 1×2 – najcesce koriscenu igru za kladjenje na fudbalske meceve. Postoje tri tipa hendikepa sa kojima bi trebalo da budete upoznati pre kladjenja.

PRIMER HENDIKEPA

PRIMER HENDIKEPA

 

Izjednaceni hendikep

Ovaj hendikep podrazumeva da nema uocljive razlike u kvalitetu izmedju Tima 1 i Tima 2, tako da oba tima startuju sa 0 golova.
Da bi dobio opkladu, kladionicar mora da odredi tim za koji misli da ce postici vise golova od protivnika. Ovaj tip hendikepa je koristan jer eliminise neresen ishod na kraju; ako se mec zavrsi bez golova, sve opklade se refundiraju (racuna se kvota 1) jer pri nultom hendikepu ni jedan tim nije stekao nikakvu prednost.

Pojedinacni hendikep

Hendikep koji je javlja kada postoji vidljiva razlika u kvalitetu izmedju Tima 1 i Tima 2. Navodno superiorniji tim ce dobiti prikladan gol hendikep kako bi se poravnale sanse na mecu (-0.5,-1 ili 1.5 golova). Na primer, ukoliko se kladite na Tim 1 sa hendikepom od -1 gola, vas tim mora da pobedi sa razlikom vecom od 1 gola (2:0, 3:1, 4:2…) kako bi pokrili “zaostatak” na pocetku meca. Ukoliko pobede sa samo jednim golom razlike, vasa opklada se refundira (kvota 1). U slucaju neresenog ishoda ili pobede Tima 2, gubite vasu opkladu na Tim 1.

HENDIKEP

Podeljeni hendikep

Podeljeni hendikep je slucaj kada je razlika u kvalitetu dva tima mala; dozvoljava vam da podelite vas ulog na dva hendikepa.
Na primer, ponudjeni hendikep na Tim 1 moze biti postavljen na 0 ili -0.5. Ako odigrate na Tim 1 i oni izgube, gubite obe opklade, s obzirom da nisu “pokrili zaostatak” ni jednog hendikepa. Ukoliko se mec zavrsi neresenim ishodom, polovina vaseg uloga ( hendikep 0) ce vam biti refundirano, dok drugu polovinu (-0.5) gubite. U slucaju pobede vaseg tima, oba hendikepa su pokrivena, pa obe opklade pobedjuju.